GYAKORI KÉRDÉSEK

A nedves falak penészesedést okoznak. Hatékony megoldást kínálunk a nedvesedés megszüntetésére.

Amit a nedves falakról, a falon lévő penészedésről és azok okainak megszüntetéséről tudni érdemes.

Elkészítettünk önnek egy átfogó cikket, amelyből megtutdhatja a legfontosabb információkat a nedves falakról, a penészesedésről és ezen problémák megoldásáról.

Előszőr vizsgáljuk meg mitől nedvesedik a fal. Ez mögött a kapilláris-jelenség áll, aminek következtében a pórusokon keresztül a víz felszivárog a falakban. A nedves fal pedig ideális környezetet teremt a különböző penészgombák számára, veszélyt jenetve ezzel ön és környezete egészségére.

Mi is a penész?

A penész tulajdonképpen különböző gombafajták összefoglaló neve, melyeket a szabadban és fedett helyiségekben egyaránt megtalálhatunk. A leggyakoribb beltéri penészfajták az Alternaria, az Aspergillus, a Cladosportium és a Penicillum.  A penész spórákon keresztül terjed, ezek a spórák ráadásul igen mostoha körülmények között is képesek túlélni, kivárni a megtelepedésre alkalmas időpontot. Nedves, magas páratartalmú, meleg helyeken érzi a legjobban magát, ezért a nedves falak gyakori velejárója.

A felelős a rossz minőségű vagy hiányzó szigetelés

A 1970-es évektől használatos kátrány szigetelőanyag az évek során szétmállik, lehetővé téve a víz felszivárgását otthonaink falaiban. Ahogyan az alábbi képek mutatják, az épület szigetelése az évek során teljesen hatását veszítette.

A régi, károsodott szigetelés repedésein keresztül a víz szabadon szivárog a falakba. Ezt követően a falakon látható nedves foltokatt keletkeznek.

Milyen módszerekkel szüntethető meg a falak átnedvesedése?

Vannak 100%-os és vannak csaknem 0%-os hatékonyságú műveletek

  1. Falátvágás
  2. Besajtolás
  3. Öntött szigetelés
  4. Falba injektálás
  5. Vakolat burkolás
  6. Elektronikus eszközök

A leghatásosabb módszer:

1.  A fal átvágása és ezt követően szigetelőanyag beillesztése

A nedvesedés 100%-os és azonnali megszüntetése, több mint 100 év garanciával.

Az eljárás a vágás magasságának a meghatározásával kezdődik.

Ezt követi a fal teljes szélességben történő átvágása karbid-volfrám vagy gyémánt lánc segítségével.

Minden átvágott szakasz (1 méter vagy kevesebb) megtétele után 2mm vastag polyetylén lemezt helyezünk a vájatba.

A vágást különböző vastagságú polypropylén lecekkel ékeljük ki, megakadályozva ezzel a fal süllyedését.

Az ékek teherbírása 500 kg/cm2, egyenként is több tonnát képesek megtartani. Ezek az ékek a vágásban maradnak.

Egyedülállóként rendelkezünk olyan készülékkel, amely képes a vágásba juttatni vastag, flexibilis, ipari minőségű építési ragasztóanyagot.

Egyes cégek gyakori hibaként közönséges purhabbal, esetleg vizes cementtel tömik be a vágást, ami kiszáradás után akár 40%-ot is veszíthet a térfogatából. Ilyen esetekben gyakran repedések keletkeznek, otthont adva a falban megtelepedő hangya kolóniáknak.

Az igy beépített plasztikus szigetelés meggátolja a víz és a radon felszivódását. Élettartamuk az összes szigetelőanyag közül a leghosszabb, kiváló fizikai és kémiai ellenállóképességgel rendelkeznek.
Professzionális készülékeinknek köszönhetően bármilyen falat vágunk és szigetelünk, legyen az akár házorom vagy más épülettel szomszédos fal, elegendő ha az egyik oldalról biztosított a hozzáférés.
Megfelelő kivitelezés esetén kizárható a fal leszakadása, megsüllyedése és bármilyen egyéb az eljárásból adódó sérülése.
A módszer statikai szempontból nem veszélyezteti az epületet. Továbbá az eljárás növeli otthona védelmét az olyan külső behatásokkal szemben, mint például a közúti közlekedés keltette vibráció.

2.  Besajtolás

Ennél az eljárásnál rozsdamentes króm-nikkel acéllemezeket sajtolunk be a falba, anélkül hogy megbontanánk.

Ezek az acéllemezek tökéletesen egymásba illeszkednek, kapillárisan szigetelő réteget alkotva.  

Gyakran ez az egyetlen 100%-os megoldás a nem égetett téglából,  vályogtéglából készult falak szigetelésére. 

3.  Öntött szigetelés

Ez a módszer már korántsem tartozik a legjobbak közé, nem jelent 100%-os megoldást és rövid élettartamu. A módszer lényege hogy a falba fúrt lyukakon keresztül több napon át izolácós anyagot juttatnak, ami ezután kikristályosodik, vízzáró réteget alkotva.

4.  Falba injektálás

Ez a módszer szintén nem tartozik a legjobbak közé, nem jelent 100%-os megoldást.

A módszer hasonló az előzőhöz, de itt sűrűbb anyagot injektálnak nyomás alatt a falba.

Nélkülözhetetlen hogy az injektálást megelőzően a falat ki kell szárítani, különben nem fogja magába szívni az izolációs anyagot.

Fontos hogy a feladatot végző cég rendelkezzen a megfelelő technológiával a fal furatokon át történő kiszárítására és a tömítőanyag megfelelő nyomás alatt történő beinjektálására.

5.  Vakolat burkolás

Gyors és olcsó módszer, minimális hatékonysággal. A nedves vakolat lebontása és a fal új, szigetelő vakolattal burkolása. Maga a fal belül továbbra is nedves marad, gyakran az igy bezárt nedvesség magasabbra hatol hogy el tudjon párologni.

6.  Elektronikus eszközök

Az ügyfél megtévesztésére szolgáló elektromos „kütyük”, ne várjanak hatékony eredményt.

FIGYELEM – Régi épületek felújítása!

Amennyiben egy öreg épület felújítása mellett dönt, kérjük vegye figyelembe a következőket.
Gyakran előfordul hogy felújítás után a falak nedvesedni kezdenek. Ez annak tudható be hogy felújítás előtt a régi padlózat repedésein át a víz akadálytalanul elpárolgott.
Az új talaj és nyílászáróknak köszönhetően azonban a pára bent reked, a nedvesség felszivárog a falakba. Esetenként megjelenik a penész.

Ezért azt javasoljuk, felújítás előtt feltétlenül kérje ki szakember véleményét, mérje fel az elöregedett szigetelés állapotát.

A házfalak különböző típusai:

 

Falátvágás – GYIK | Gyakori kérdések

Mennyibe kerül a falátvágás?

Pontos árat csak az épület átvizsgálása után tujuk kiszámolni. A hozzávetőleges árat kiszámithatja ide kattintva.

Mitől nedvesedik a fal?

A falak nedvesedésének leggyakoribb oka a hiányzó vagy károsodott vízszigetelés. A talajvíz okozta falnedvesedést könnyű felismerni. A ház falain akár méteres magasságig is felkúszik a nedvesség. A külső vakolaton látszanak a nedvesedés foltjai,idővel megjelennek a sókicsapódások ami fokozatosan tönkreteszi a vakolatot.

Nedves foltok jelentek meg padló felett?

Néhány esetben a vizesedés jelei nem közvetlenül talajszinten jelennek meg, hanem valamivel magasabban. Esetenként a padló felett vízszigetelő vakolat található, így a nedvesség csak a magasabb rétegekben tud kipárologni, térképszerű nyomokat hagyva a falon. Gyakran a fal újravakolásával próbálják eltüntetni a vizesedés nyomait, de mivel maga a fal továbbra is nedves marad, ez nem jelent tartós megoldást.

Körbeásta a házat, körbeszigetelte az alapokat és a falak mégis nedvesek maradtak?

Az alapok fóliával való körbeszigetelése csupán a beszivárgó esővíz ellen nyújt védelmet. A természetes talajnedvesség továbbra is feljut a falakba.

További hiba ha a szigetelő fólia talaj feletti része nincs eltávolítva. Az így ráhagyott rész bevezetheti az esővizet a fal és a szigetelő fólia közé.

Nedvesedhet egy dombon álló ház?

Dombon, domboldalon álló házak falai is képesek nedvesedni. A gyakorlatban sűrűn találkozni olyan esetekkel, ahol a ház ugyan magaslatra épült, mégis vizesednek a falak. Gyakran a jelenség oka a ház alatt húzódó sziklás, vízzáró réteg. Ez nem engedi leszivárogni a vizet a talajba. Az így felhalmozódott nedvesség az alapozás elöregedett szigetelésein keresztül feljut a falakba.

Milyen lehetőségek vannak a nedvesség eltávolítására a falakból?

A végleges megoldás a nedvesség utánpótlás megszüntetése. Számos technológia létezik a házak utólagos vízszigetelésére.

A GRIZZLY professional s.r.o. az utólagos vízszigetelés mind a 4 használt technológiával rendelkezik. Nevezetesen a falak láncfűrésszes átvágásával, gyémánthuzalos falátvágással, króm nikkel lemezekkel, falak
injektálásával. Ezért minden típusú falt át tudunk vágni, mint például tégla, agyag, kő, beton, salak. A megfelelő módszer meghatározásához a falazat anyagának és állapotának szakszerű felmérése szükséges.

A nedvesedés 100%-os és azonnali megszüntetése, több mint 100 év garanciával.

Kérjen árajánlatot!

Munkánkat felelősséggel végezzük. Ügyfeleink igényeit szem előtt tartva javasoljuk a leghatékonyabb megoldást a falak nedvesedésének megszüntetésére.

Egy átlagos családi ház szigetelését 1-2 nap alatt végezzük el.