Kis segítség, útmutató a falak felmérésére és a lehetséges szigetelési módszerekről

Bármilyen anyagot át tudunk vágni és utólagosan szigetelni.

Bár a tégla hagyományos építőanyag, más típusú építőanyagokkal is gyakran találkozunk.

A régi házaknál elterjedt a falakat kőből, salaktömbökből, vályogtéglákból vagy egyéb apró alkatrészekből rakosgatni, amelyeket szárazon, agyaggal vagy habarccsal kötnek össze. Gyakori a beton és tufa építőanyagként történő felhasználása is. A nedvesedő falak átvágására és utólagos szigetelésére a megfelelő módszert az építőanyagtól függően választjuk ki.

Téglafal kő vagy beton lábazaton.

A tégla a leggyakoribb építőanyag. A felhasznált téglák keménysége, minősége régiónként változik. Az ilyen típusú falazat beton vagy kő alapokon lehet.

A téglák közötti habarcsréteget kézi láncfűrésszel vágjuk.

Leggyakrabban az alap és az első téglasor között. Ha ebben a magasságban nem lehetséges, akkor egy téglasorral feljebb, két sor tégla közötti habarcsréteget vágjuk.

Néha előfordul, hogy a téglák agyaggal vannak tapasztva és nagyon gyenge a kötésük. Az ilyen falak a szigetelése csak AQUAPROTECT inox rozsdamentes acéllemezekkel vagy AQUAPROTECT lockSHIELD rendszerrel lehetséges.

Ha a kő lábazatot kell átvágni, az csak gyémánthuzalos fűrészgéppel lehetséges, ez egy igényes módszer és az ára általában a normál ár 3-szorosa.

Ez a fajta falazat AQUAPROTECT nano injektáló krémmel is szigetelhető.

egy régi ház tégla falazatának lecsupaszítása kőalapon Grizzly
ház reszelése, téglafalazat alap nélkül, Grizzly

Alapok nélküli téglafal

Ez a fajta téglafal nem épült szilárd alapokra.

A falazatot a téglák közötti habarcsétegben kézi láncfűrésszel vágjuk.

A vágás magasságát a megbízóval történt egyeztetés után határozzuk meg.

Néha előfordul, hogy a téglák agyaggal vannak tapasztva és nagyon gyenge a kötésük. Az ilyen falak a szigetelése csak AQUAPROTECT inox rozsdamentes acéllemezekkel vagy AQUAPROTECT lockSHIELD rendszerrel lehetséges.

Ez a fajta falazat AQUAPROTECT nano injektáló krémmel is szigetelhető.

Vegyes kőfalazat téglával

A vegyes falazat helyreállítása az igényesebb módszerek közé tartozik.

Átvágása csak gyémánthuzalos fűrésszel lehetséges. Ennek a technológiának az az előnye, hogy bármilyen magasságban le lehet vágni.

A kivitelezés gyorsasága és ára elsősorban a falazat összetartásától függ. Ha a falazat omlik, vagy szélessége meghaladja a 60 cm-t, néha lehetetlen xPE fólia szigetelésként használni. Ezekben az esetekben AQUAPROTECT inox rozsdamentes acéllemezeket vagy AQUAPROTECT lockSHIELD rendszert használunk.

Ez a fajta falazat AQUAPROTECT nano injektáló krémmel is szigetelhető.

vágás kőműves vegyes kő kőműves tégla
alapok szigetelése vegyes kőfalazat Grizzly

Vegyes kő falazat

Ez a fajta falazat helyreállítása legigényesebb, és a legtöbb esetben a falak injektálása nem is lehetséges, mivel a falakban légüregek vannak.

Az egyetlen jó minőségű megoldás a falak gyémánthuzallal történő átvágása, majd új szigetelés behelyezése. A falazat kötésétől függően xPE fólia, AQUAPROTECT inox vagy AQUAPROTECT lockSHIELD rendszert használunk.

Az ilyen típusú falazat habarccsal vagy agyaggal ragasztott, ami befolyásolja magát az alávágás folyamatát. A felhasznált kő típusa is fontos tényező. A gránit és a kvarc nagyon kemény, és az alávágás lassabban megy mint a lágyabb kőfajtáknál.

Vályogtégla

A vályogtéglák összetétele és minősége régiónként változó. Az agyagot szalmával, törekkel és ló vagy tehéntrágyával összekeverték, hogy a massza kívánt állagú legyen. Az masszát faformákba préselték és napon kiszárították.

Bár az vályogházak alacsony energiaigényűek, ez csak akkor érvényes, ha a falak szárazak. A nedves falak elveszítik hőszigetelő képességüket és nagymértékben szilárdságukat is.

A vályogtéglákat habarccsal vagy agyaggal tapasztották. Az hogy milyen kötőanyagot használtak, nagyban befolyásolja a szigetelés helyreállításának módját. Ha az agyagtéglákat habarccsal ragasztották,  láncfűrésszel is vágható.

Ha az vályogtéglákat sárral tapasztották, akkor nem lehetséges szokásos módon vágni és szigetelni. Ebben az esetben speciális AQUAPROTECT inox rozsdamentes acéllemezeket kell használni. Ennél a módszernél a falazatot nem vágjuk, hanem hullámosított fém lemezeket préselünk a falba.
Mindig azt javasoljuk, hogy a fémlemezek alá szakaszosan alakítsanak ki egy betonalapot, amely megfelelő tartást ad a falaknak. A szigetelés alatt maradó agyag nedves marad, és fokozatosan deformálódni kezdhet.

szigetelés a ház agyag hengerekkel vibráló
a ház szigetelése agyagtekercsekkel<br />
 tégla alapra, Grizzly

Vályogtégla égetett tégla alapon.

Ahogy az agyagtéglákról fentebb már leírtuk, ebben az esetben is hasonló a helyzet. Az ilyen típusú falazat legnagyobb előnye a ház szilárd tégla alapozása, amelyet nem befolyásol az állandó nedvesség.

A falak szigetelése a falazat átvágásával vagy a rozsdamentes acéllemezek bepréselésével az égetett téglák és a vályogtéglák között történik. Nagyon fontos, hogy az új szigetelés alatt ne legyen vályogtégla vagy agyag. Az így kezelt ház szilárd alappal együtt kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

A föld alatt lévő, nem szellőző égetett téglák tartósan védettek a természetes lebomlástól, szilárdságuk idővel nem változik. De ez nem vonatkozik a nem égetett vályogtéglákra.

Ha a vályogtéglákat agyaggal tapasztották, akkor a szokásos módon nem lehet vágni. Ebben az esetben speciális AQUAPROTECT inox rozsdamentes acéllemezeket kell a falakba préselni.

Tufa falazat

A tufa vagy darázskő vulkáni kitörés során, vulkanikus porból és hamuból létrejött lazább szerkezetű kőzet. Néha lyukacsos törmelékkőzet, mely összeálló állapotban került a felszínre, vagy pedig – ami gyakoribb eset – a víz hordta össze és rétegekben lerakta azt.

Az ilyen típusú falazat csak gyémánthuzallal vágható. Mivel ez a fajta kőzet viszonylag puha, az átvágás gyorsabban megy, mint a kemény köveknél.

Tufa falazatot lehetséges injektálni, de nem lehet 100%-os eredménnyel számolni. Ennek fő oka hogy a kőzetben üregek vannak, így az injektáló krém nem tud egyenletesen elosztódni.

a tufove falazat szigetelése, Grizzly
a régi ház nedvesség eltávolítása a salaktömbökből, Grizzly

Salaktömbök

Egyszerűsített formában a salak hamu, amely szén elégetése után keletkezik, amelyet vízben hűtenek le. Ezt a fajta anyagot főleg a múlt század 80-as éveiben használták.

Ennél a módszernél tömbformát hoztak létre, amelybe salak, kő és esetenként cement keverékét öntötték. Ez a fajta falazat gyakran nagyon rosszul összetartó és rossz minőségű. Ezek házi készítésű blokkok, ezért minőségük az épített objektumtól függően változik.

Ezek a tömbök mindig üregesek, injektálásuk irreális és értelmetlen.

A legtöbb esetben az ilyen falazat a szokásos, olcsó módon, kézi láncfűrésszel vágható. A vágás a blokkok közötti résben történik, ezért ügyelni kell a blokkok magasságára, ami általában 25 cm. Így az átvágás csak 25 cm-enként lehetséges. Avágás gyémánthuzallal is lehetséges. Ez a módszer idő és pénzigényes.

Falazat öntött salakból

Egyszerűsített formában a salak hamu, amely szén elégetése után keletkezik, amelyet vízben hűtenek le. Ezt azanyagot az építőiparban főleg a múlt század 80-as éveiben használták.

Ez a fajta falazat úgy készült hogy az elkészített zsaluzásba salak, kő és esetenként cementes keveréket öntöttek. Az így készült falak gyakran rossz minőségűek. Mivel a keverékben folyami kövek is vannak, a átvágásának egyetlen lehetséges módja a gyémánthuzal.

A gyémánthuzallal történő vágás nem okoz nagy rezgést, így kíméletes az ilyen rosszul összetartó falakhoz.

Az öntött salak injektálása lehetséges, de anyagilag megterhelő. A probléma az, hogy az anyag nagyon pórusos. Ez nagyban megnöveli az injektáló krém fogyasztását.

Szinte lehetetlen vagy veszélyes láncfűrésszel átvágni vagy króm-nikkel lemezeket használni.

falazat alametszese Grizzly
alámetszve a ház feltöltött agyagos kőalapját, Grizzly

Döngölt vályog kőalapon

A döngölt vályogfal nagy kihívás az utólagos vízszigetelésnél. Ezeket az épületeket úgy készítették, hogy fokozatosan lapátolták és szalmával kevert földet vagy agyagot öntöttek az elkészített zsaluzásba. Később a falakat kívülről gyakran acélhálóval és vakolattal borították.

A szokásos módon történő vágás nem lehetséges, mivel ez az anyag nagyon mállik.

A döngölt agyag szigetelésének egyetlen módja az AQUAPROTECT inox rozsdamentes acéllemezek bepréselése az alapok és az agyag közé.

Beton fal

A beton nem gyakori falfajta. Néha többszintes épületeken fordul elő, vagy a beton alap magasabbra sikerült  mint az aljzatbeton szintje.  A betonnál is többféle minőségről beszélhetünk, elsősorban a felhasznált cement mennyisége és minősége szerint.

A beton csak gyémánthuzal vágható, ezért ez egy igényes szigetelési módszer.

AQUAPROTECT nano krémel  is injektálható a betonfalazat. A furatokat 8 cm-es távolságban fúrjuk.

alámetszett falazott betonfal, Grizzly

Kérjen árajánlatot!

Munkánkat felelősséggel végezzük. Ügyfeleink igényeit szem előtt tartva javasoljuk a leghatékonyabb megoldást a falak nedvesedésének megszüntetésére.

Egy átlagos családi ház szigetelését 1-2 nap alatt végezzük el.